Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" Ευκαιρία και ρίσκο

Στις επτά Νοεμβρίου 2010, το εκλογικό σώμα καλείται να επιλέξει τους περιφερειακούς εκπροσώπους του.

Ο Νόμος 3852/2010 του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που ψηφίστηκε για να αλλάξει τη δομή της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, θέτει το οργανωτικό, διοικητικό και νομικό πλαίσιο, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν τα εκλεγμένα όργανα για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους, που θεσμοθετούνται.

Η λεπτομερής καταγραφή των αρμοδιοτήτων, η δημοκρατική δομή, η διαφάνεια, η καθιέρωση νέων θεσμών όπως η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και ο Περιφερειακός συμπαραστάτης ( συνήγορος του πολίτη ), αποτελούν ευκαιρία για ένα άλμα της αυτοδιοίκησης προς τα εμπρός.

Η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στην οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και των υπηρεσιών, δεν πρέπει αυτή τη φορά να χαθεί.

Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, επιδεινώνεται από την κακή και αναποτελεσματική διοίκηση, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το κόστος της κακής οργάνωσης, σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την άδικη κατανομή των φόρων, τις κακές και ακριβές υπηρεσίες του Κράτους προς τους πολίτες, την ανεργία. Το κόστος αυτό βραχυπρόθεσμα δεν είναι μετρήσιμο, μεσομακροπρόθεσμα όμως, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας την κοινωνική πρόνοια και σε πολλούς άλλους τομείς.

Έχοντας αυτές τις επισημάνσεις στο μυαλό του ο πολίτης, καλείται στις 7 Νοεμβρίου, να επιλέξει τα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν έναν θεσμό, που στοχεύει στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, των πόρων και των αποφάσεων.
Το ρίσκο που παίρνει είναι να επιλέξει τα πρόσωπα εκείνα που θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν με ζήλο, το πνεύμα του «Καλλικράτη».

Να επιλέξει το πρόσωπο του Περιφερειάρχη που μπορεί να λειτουργήσει σαν ηγέτης, πρώτος μεταξύ ίσων, που μπορεί να συνθέτει, να οργανώνει, να συντονίζει, να προβλέπει, να παρακινεί, να έχει όραμα.
Ο Περιφερειάρχης με την νοοτροπία του εγώ τα ξέρω και τα κάνω όλα, ο Περιφερειάρχης που αναλώνεται σε μικροεξυπηρετήσεις , ο Περιφερειάρχης που θέλει να είναι αρχηγός, εκείνος και όλοι οι άλλοι πίσω του, δεν ενδείκνυται για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα πρώτα δείγματα για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της παράταξης «Ήπειρος, τόπος να ζεις», κ. Ε. Αργύρη είναι πολύ θετικά.
Την σύνθεση του ψηφοδελτίου και των άμεσων συνεργατών του, την δέχθηκε με θετικά σχόλια και η τοπική Κοινωνία.
Είναι βασικά μια επιλογή, απαλλαγμένη από την νοοτροπία των κουμπάρων, των συγγενών και των συμβιβασμών.

Συμπολίτη και συμπολίτισσα,

Είναι στο χέρι σου να αναθέσεις να σχεδιάσουν το μέλλον σου, να σε υπηρετήσουν, οι καλλίτεροι από όλους εμάς που αποφασίσαμε, ικανοποιώντας μια ανώτερη ανάγκη, να θέσουμε τον εαυτό μας σε έναν κοινό στόχο για μια δικαιότερη και αποτελεσματικότερη Κοινωνία.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο σας.Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος της Ηπείρου περιμένει πολλά από ανθρώπους σαν εσάς..Περιμένω να μάθουμε τους στόχους και τις προτεραιότητές σας για αυτή τη θητεία