Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Η κτηνοτροφία σε κρίση ...

Ν.Π. «ΑΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ»
Ιωάννινα 21.11.2007
Εισήγηση της Νομ/κής Συμβούλου Καλλιρρόης Ζηκίδου
Με θέμα : τα προβλήματα στον τομέα της κτηνοτροφίας.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα η κτηνοτροφία στην Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας σε απόγνωση.
Ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους του πρωτογενή τομέα στη χώρας μας , οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια, σε συρρίκνωση και οικονομική καταστροφή, αν δε παρθούν άμεσα γενναία μέτρα .
Οι κτηνοτρόφοι μας βλέπουν τις εκμεταλλεύσεις τους να γίνονται ζημιογόνες και ασύμφορες.
Το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μία μεριά το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και από την άλλη, τις μειούμενες ή καθηλωμένες τιμές των προϊόντων τους.
Στο Νομό μας το κόστος παραγωγής διπλασιάστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η Κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά κανένα μέτρο που θα βγάλει τον κλάδο από την κρίση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κρίση στην κτηνοτροφία οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχει να κάνει με την παγκόσμια έλλειψη δημητριακών, που αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή ζωοτροφών.
Η έλλειψη αυτή, ήταν αναμενόμενη, αφού με το πρωτόκολλο του Κιότο, η παγκόσμια κοινότητα συμφώνησε, στα πλαίσια της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αντικαθιστώντας κατά ένα ποσοστό, το πετρέλαιο με βιοκαύσιμα, στις μεταφορές.
Έτσι τεράστιες εκτάσεις στην Βραζιλία την Αργεντινή και στην Ευρώπη, χρησιμοποιούνται σήμερα για καλλιέργειες φυτών, που αποτελούν την πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα.
Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι, την τελευταία διετία, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, καταστράφηκε ή υποβαθμίστηκε, σημαντικά η ποσότητα των παραγόμενων κτηνοτροφικών φυτών.
Μέσα σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά, έρχονται οι μεσάζοντες χονδρέμποροι, οι οποίοι λειτουργούν εκβιαστικά έναντι των παραγωγών κτηνοτρόφων.
Όλα αυτά κυρίες και κύριοι, δείχνουν ότι η κρίση στην κτηνοτροφία δεν είναι μια κρίση που ήρθε για να περάσει στην επόμενη περίοδο.
Δεν είναι μια κρίση που θα την ρυθμίσει από μόνη της η αγορά.
Δίκαια, οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας, βρίσκονται στους δρόμους και διεκδικούν αυξήσεις τιμών των προϊόντων τους, που να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής.
Δίκαια εξοργίζονται όταν βλέπουν, κάθε τόσο οι τιμές των προϊόντων τους, να αυξάνουν για τον καταναλωτή, ενώ οι ίδιοι βρίσκουν μπροστά τους το καρτέλ του γάλακτος να τους αρνείται κάθε αύξηση.
Η διαφορά μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή αποτελεί πρόκληση και περιφρόνηση στον μόχθο του κτηνοτρόφου.
Δίκαια εξοργίζονται όταν κάθε περίοδο που αυξάνεται η ζήτηση στα προϊόντα τους , βλέπουν τις τιμές να κατρακυλούν από αθρόες ελληνοποιημένες εισαγωγές.
Δίκαια εξοργίζονται όταν η « ΔΩΔΩΝΗ », η μόνη ελπίδα και γραμμή άμυνας, η γαλακτοβιομηχανία στην Ήπειρο, που κατοχύρωνε την παραγωγή τους, μέσω τιμολογιακής πολιτικής (εκκαθάριση με διανομή ποσοστού του πλεονάσματος κατευθείαν στις τιμές παραγωγού), οδηγείται στο χρηματιστήριο.
Φαίνεται ότι ο μεγαλομέτοχος της Δωδώνης, η Αγροτική τράπεζα, ενδιαφέρεται μόνο για πρόσκαιρα κέρδη και για την διανομή μερισμάτων και μετοχών και όχι για τιμές γάλακτος των παραγωγών και τη στήριξη μιας κοινωνικής τάξης, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Ούτε ακόμη ενδιαφέρεται για τη μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο ποιότητα των προϊόντων αυτής της βιομηχανίας.
Δίκαια εξοργίζονται όταν βλέπουν την Κυβέρνηση να αδιαφορεί στο αίτημά τους για αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής, λόγω κατακόρυφης αύξησης των δαπανών τους. Η ρύθμιση αυτή, αφορά τις μικρές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν τηρούν φορολογικά βιβλία και στοιχεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας σήμερα χρειάζονται πολύ σοβαρή αντιμετώπιση.
Η Κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της επιβίωσης της κτηνοτροφίας και να αναζητήσει λύσεις.
Πρέπει να συνεργαστεί με τους φορείς και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και να χαράξει μια πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός πριν λίγες μέρες δεν λύνουν το πρόβλημα.
Η καταβολή λίγο γρηγορότερα της εξισωτικής αποζημίωσης, τα άτοκα δάνεια χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου, διευκολύνουν μάλλον τους εμπόρους προμηθευτές, των κτηνοτρόφων και δεν βελτιώνουν σε καμία περίπτωση ούτε στο ελάχιστο το δικό τους εισόδημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η μεγαλύτερη ευθύνη σήμερα του Ελληνικού κράτους, είναι ότι δεν σχεδιάστηκε μακροχρόνια Εθνική Αγροτική πολιτική.
Ο Αγροτικός τομέας αφέθηκε στη λογική, ό,τι μας δώσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει μέχρι το 2013, χορηγεί επιδόματα, με κριτήριο τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν το 2002, αντί επιδοτήσεων στην παραγωγή.
Η συνέπεια αυτής της αλλαγής άρχισε να γίνεται εμφανής και έχει εκδηλωθεί με την εγκατάλειψη καλλιεργειών.
Τα όποια εθνικά μέτρα εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, ήταν σε μεγάλο βαθμό αποσπασματικά, δεν αποτελούσαν μέρος στοχευμένων πολιτικών.
Η αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και η διαχείριση εθνικών συνοδευτικών πολιτικών, προσκρούει σε εμπόδια όπως η έλλειψη κτηματολογίου, η έλλειψη μητρώου αγροτών και το ξεκαθάρισμα ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων.
Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα τα εφαρμοσμένα μέτρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και για τους νέους αγρότες.
Θέμα πρώτης προτεραιότητας στο σχεδιασμό των επιμέρους Εθνικών Πολιτικών πρέπει να είναι :
· Ο χωροταξικός σχεδιασμός.
· Οι χρήσεις γης , οι βοσκότοποι και οι δασικές εκτάσεις.
· Η διαμόρφωση των προϋποθέσεων χρήσης και ενοικίασης γης με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις και αυτά σε μια περίοδο που είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της ζωικής παραγωγής γενικότερα.
· Στον τομέα των επενδύσεων στόχος πρέπει να είναι η μεγέθυνση της αγροτικής εκμετάλλευσης οικογενειακής μορφής.
· Ειδικές διακρίσεις με προνόμια για τους σύγχρονους κτηνοτρόφους μπορεί να εξουδετερώσουν τις σημερινές προκαταλήψεις που συνοδεύουν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.
Απαιτείται, σύγχρονος σχεδιασμός συνοδευτικών μέτρων κοινωνικής στήριξης σε ομάδες αγροτών (ειδικά ηλικιωμένους αγρότες ) που το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, τους απειλεί με αποκλεισμό και περιθωριοποίηση .
Ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο, απαιτείται μελέτη ενός συστήματος διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων, το οποίο να είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές κοινωνικοοικονομικές και εδαφοκλιματικές συνθήκες.
· Ανασυγκρότηση των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης και στελέχωση με ειδικούς επιστήμονες (γεωπόνοι- κτηνίατροι) όχι για την διαχείριση των επιδοτήσεων αλλά πρωτίστως για την στήριξη του κτηνοτρόφου, να αντιμετωπίσει προβλήματα οργάνωσης και διαχείρισης της εκμετάλλευσής του (συστηματικά) .
· Συνεργασία Ν.Α.Ι με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης ζώων και το ΕΘΙΑΓΕ (Σ.Γ.Ε Ιωαννίνων ) για την γενετική βελτίωση των ντόπιων φυλών ζώων (πρόβατα Κατσικάς-Καλλαρίτικο) ώστε να αποφεύγεται η εισαγωγή ξένων φυλών, το γάλα των οποίων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή τυριών ΠΟΠ .
· Παρέμβαση για την νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για Γεωργική αποκατάσταση, να μην αλλάξουν χρήση, να παραμείνουν στην ιδιοκτησία των αγροτών και να καλλιεργούνται.
· Ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων που δεν έχουν ιδιοπαραγώμενες ζωοτροφές, να συνεργάζονται με αυτούς που καλλιεργούν κτηνοτροφικά φυτά .
· Στήριξη του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων
· Άμεση παρέμβαση για την αδειοδότηση υφιστάμενων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να συνδεθούν με δίκτυο ΔΕΗ για την τοποθέτηση αρμεκτηρίου – παγολεκάνων , ώστε το παραγόμενο γάλα να έχει μικρό μικροβιακό φορτίο.
· Άμεση προώθηση και απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στα σχέδια βελτίωσης, για τον εκσυγχρονισμό τους, ώστε να ικανοποιείται η ευζωία των ζώων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απόψε από αυτή την αίθουσα, ενώνοντας τη φωνή μας με την φωνή των κτηνοτρόφων του Νομού μας, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία, ότι είμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: